Skok na obsah
[CNW:Counter] TOPlist
11. 9. 2005 - Kosmonautika

CNSA

Čínská kosmická agentura CNSA (China National Space Administration - Čínský národní úřad pro vesmír) se dostal do vesmíru ve stejné době jako Evropa a Japonsko, ale nyní už je předběhla. Vyslala člověka do vesmíru.

Vojenské a politické začátky

CNSA logo
Logo připomíná komunikátory
ze Star-Treku
Credit: CNSA

Samotná agentura CNSA byla založena až v roce 1993 a vznikla rozdělením ministerstva pro letectví a vesmír na dvě samostatné organizace specializované na jednotlivá odvětví. Za její historii budu považovat celý čínský vesmírný program. Ten začal na konci šedesátých let kdy po rozporech se Sovětským svazem chtěla Čína mít vlastní výkonné rakety pro jaderné hlavice. Také díky informacím, které jí dříve SSSR poskytnul, se Číně podařilo vypustit svůj první satelit Dong Fang Hong 1 již v roce 1970, tedy ve stejném roce jako japonské JAXA. Čínský satelit však vážil asi desetkrát více než japonský – 173 kg. Družice plnila zajímavou funkci. Vysílala neustále budovatelskou píseň Východ je rudý. Sovětský Sputnik 1 se přitom spokojil se skromným pípáním.

První kulovitá družice Dong Fang Hong 1
První čínská družice Dong Fang Hong 1

V dalších letech Čína pokračovala ve vypouštění dalších satelitů zkoumajících Zemi. Vynesli do vesmíru sérii telekomunikačních družic Dong Fang Hong, meteorologických Feng Yun (Vítr a oblak) a vědeckých Ši Jian. Je jisté, že stejně jako všechny ostatní dobyvatelé vesmíru vynesla Čína své špionážní satelity, ale samozřejmě se tím nechlubí. Ostatně vojenské využití kosmu stojí vždy v pozadí, i když se jedná o jeden z hlavních hnacích motorů kosmonautiky. CNSA se nikdy nepustila do zkoumání jiných planet sluneční soustavy.

Nejrychlejší vývoj v současnosti

Raketa Čang Zheng na startovací rampě
Raketa Čang Zheng

Vývoj raket Čang Zheng (Dlouhý pochod) nastartovaný v roce 1985 a program Šen Čou přinesl v roce 2003 ovoce v podobě úspěšného letu člověka do vesmíru. Čína se tak stala třetí zemí světa, která samostatně vyslala člověka na oběžnou dráhu Země. Tomuto letu předcházely čtyři úspěšné zkušební v období mezi 1999 a 2002. Další start, tentokrát dvou kosmonautů se plánuje na polovinu října tohoto roku. CNSA se v současnosti dále soustředí na vývoj satelitů pro hledání zemských zdrojů Zi Juan a největšího vesmírného o teleskopu pro sledování slunce, který by měl být vypuštěn v roce 2008.

Velké ambice do budoucnosti – Měsíc a Mars

CNSA chce do roku 2010 vyslat na oběžnou dráhu vlastní obydlenou stanici, kterou by použila jako výchozí bod pro další mise k Měsíci a Marsu. K Měsíci Čína nejdříve vyšle bezpilotní sondy (možná už v roce 2006) a poté tam chce postupně vybudovat trvale osídlenou základnu a těžit nerosty. Dále plánuje zkoumání celé sluneční soustavy a samozřejmě také vyslání roverů a následně i živých kosmonautů na Mars.

Možná podoba budoucí čínské orbitální stanice
Možná podoba budoucí čínské orbitální stanice

Čínské plány se nijak neliší od plánů ostatních kosmických agentur. Ale narozdíl od nich má Čína mnohem větší motivaci je uskutečnit. Bude chtít všem ukázat svou technologickou vyspělost. Dosažení Marsu a obydlení Měsíce je pouze otázkou vůle, technologie dnes již existuje, ale motivace chybí. Ekonomicky je v současnosti nesmysl vysílat lidi na Měsíc a Mars, ale politická síla těchto činů je obrovská. Kdyby Čína dosáhla Měsíce dříve, než by se tam vrátila NASA či ESA, byla by to pro západ obrovská prohra, kterou by jen tak nestrávil. Proto si myslím, že v příštím desetiletí díky aktivitám CNSA zažijeme nové vesmírné závody.

Další informace

Další články speciálu :

Napsal Martin Srubar v 23:38 | Komentáře (62)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: JAXA
Novější příspěvek: Život na Titanu a jeho podoby

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.