Skok na obsah

Techblog > Ostatní věda > Přírodě kolem Černobylu se daří

[CNW:Counter] TOPlist
10. 8. 2005 - Ostatní věda

Přírodě kolem Černobylu se daří

19 let po jaderné katastrofě se Černobyl stává výletním místem. V uzavřené zóně s vysokou radioaktivitou žije 100 druhů ohrožených živočichů. Nezdá se, že by výbuch jaderného reaktoru dlouhodobě zasáhl místní ekosystém.

Více druhů živočichů než před havárií

Řepkové pole před jadernou elektrárnou
Credit: Punchstock

V uzavřené zóně, která se rozkládá v okruhu asi 50 km od reaktoru, bylo nalezeno 100 živočichů z červené knihy ohrožených druhů. Z nich 40 se před výbuchem v oblasti nenacházelo. Nemůžeme si myslet, že by radioaktivní spad byl životnímu prostředí prospěšný. Vypadá to spíše na to, že uzavřením oblasti pro lidi vznikla unikátní přírodní rezervace. Zvířata tam nikdo neruší, tudíž se tam stahují z okolí. Těžko jim vysvětlíte, že je pro ně nebezpečné tam žít.

Urychlená evoluce

Vysoká radioaktivita způsobuje ve všech organizmech mutace. Někdy i prospěšné. Zdá se, že i v okolí Černobylu neúspěšní mutanti vyhynou a úspěšní přežijí. Ryby v jezírkách se silně radioaktivní vodou použitou k chlazení zničeného reaktoru bez problémů přežívají. Některé mladé ryby jsou sice deformované, ale brzo hynou. Ty, které přežijí, nemají žádné další problémy. Silné mutace podpořené radioaktivitou zrychlují evoluci v oblasti. To, co by jinak trvalo tisíce let, v proběhne u Černobylu za desetiletí.

Radioaktivita zůstává

Zničený reaktor čtvrtého bloku elektrárny Černobyl

Situace v zakázané zóně není tak růžová, jak by se po předchozích odstavcích mohlo zdát. 40 radioaktivních prvků stále zůstává obrovských množstvích v půdě. Převládající cesium a stroncium mají poločas rozpadu asi 30 let. Bude trvat tisíce let, než se oblast stane bezpečnou. Přesto je tam nyní zaměstnáno 5 tisíc lidí. Navíc ochranný sarkofág postavený po výbuchu reaktoru potřebuje rekonstrukci v ceně blížící se miliardě dolarů, jinak hrozí, že se kdysi narychlo postavený kryt proboří a uvolní se další radioaktivita.

Turistický ruch

Černobyl se stává atraktivním turistickým místem. Celodenní exkurzi do Černobylu pořídíte za 150 dolarů. Příjmy z cestovního ruchu tak alespoň trochu oživují jinak mrtvou oblast, kde téměř jedinou možností jak se uživit, je pracovat v zamořené elektrárně.

Další informace

Napsal Martin Srubar v 23:40 | Komentáře (68)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.