Skok na obsah

Techblog > Technologie > Těžba ropy na Aljašce asi projde

[CNW:Counter] TOPlist
15. 8. 2005 - Technologie

Těžba ropy na Aljašce asi projde

Prezident USA G. W. Bush podepsal energetický zákon, který umožní těžbu ropy na Aljašce. Musí jej ještě schválit senát. To může být problém, jelikož díky obstrukcím ze strany odpůrců těžby v národním parku je pro schválení zákonu nutné získat 60 hlasů ze sto členného senátu namísto prosté většiny. Zdá se, že republikánská administrativa nakonec použije praktiky našich poslanců.

Těžba paliv v nedotčené přírodě

Ropna pumpa na pozadí těžebních věží

Problém těžby na Aljašce se táhne mnoho let. Jde o zpřístupnění deseti miliard barelů ropy k těžbě v oblasti Arktického národního parku. I když by zařízení pro hledání ložisek a těžbu měla zasáhnou pouhých 8 km² z rezervace o rozloze asi 80 tisíc km². Nikdo z ochránců přírody nemůže být nadšen. Těžba plynu ve Skalistých horách, která se ještě plně nerozvinula už silně ovlivnila tamější přírodu a život obyvatel a nemůžeme si myslet, že na Aljašce to dopadne jinak. Ve Skalistých horách je tolik nevytěženého plynu, že by pokryl spotřebu USA na 6 let. Je-li spotřeba ropy USA dnes 20 miliónů barelů za den. Vystačili by si jen s Aljašskou ropou 3 roky. A za to se už vyplatí "trochu" poničit přírodu.

Nelogická těžba

Šedý vlk na Aljašce
Šedý vlk na Aljašce
Credit: ANWR

Nedojde-li k dramatické změně v přístupu k využívání alternativních zdrojů pohonu, bude spotřeba ropy nadále růst. Její cena překoná všechny dnes myslitelné "psychologické hranice". Od dvou set dolarů za barel se celosvětově bude muset začít uvažovat o ekonomice založeném na něčem jiném než na ropě. O to více strategickou surovinou se ropa může stát, protože pro veškeré bojové prostředky je pohon ropnými deriváty nejvhodnější (za dnešního stavu vývoje). Kdo bude mít ropu, bude moci bojovat. Tank poháněný palivovými články by asi nebyl to pravé.

Nechápu, proč je takový zájem otevírat nová ložiska ropy. Chtějí-li si USA udržet pozici světové vojenské velmoci, měli by si svá ložiska pořádně šetřit a dovážet ropu, jak jen to je možné. Nyní je vhodný čas nová ložiska hledat, ale rozhodně ne těžit. Optimální (pro USA) by bylo povolit pouze zkoumání ropných ložisek. V rámci toho by se vytvořily základy infrastruktury tak, že by bylo možné masovou těžbu zahájit do jednoho roku od rozhodnutí o povolení těžby. Krásná příroda je výborné alibi pro netěžení.

Politická rozhodnutí ničí budoucnost

George Walker Bush

Samozřejmě si nemyslím, že bych byl první, kterého podobné myšlenky napadly. Určitě s nimi přišel i někdo v Bushově administrativě, ale z krátkodobého hlediska se republikánům hodí více přízeň voličů, kterým tam moc nezdraží benzín, než prosperita a moc země za 30 let.

Díky strachu o koryta se Bushova vláda uchyluje k postupům vlastním našim poslancům. Samostatný energetický zákon potřebuje 60 hlasů, které by nemohl dostat. Takže se povolení těžby na Aljašce připojí k hlasování o rozpočtu, kde stačí pouhých 51 hlasů. Není to chytré. Stejný postup byl použit už za prezidentování Billa Clintona. Tehdy však prezident zákon vetoval. Nyní se tak určitě nestane. Kdyby kdysi Clinton podepsal, byla by vytěžena spousta ropy, která by neměla ani zdaleka takovou hodnotu, jako dnes. Za třicet let bude nejspíš vyvažována zlatem.

Rada českých poslanců Bushovi: "Přidej těžbu ropy na Aljašce do zákonu o myslivosti. Nikdo si toho nevšimne; máme to vyzkoušené."

Další články speciálu Energetická krize:

Napsal Martin Srubar v 00:22 | Komentáře (80)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.