Skok na obsah

Techblog > Technologie > Plastové solární články s vyšší účinností

[CNW:Counter] TOPlist
17. 10. 2005 - Technologie

Plastové solární články s vyšší účinností

S pomalu docházejícími zásobami fosilních paliv musíme hledat lepší obnovitelné zdroje energie. Jedním takovým jsou solární články. Jejich výroba je obvykle drahá a spotřebuje se jí zhruba stejně energie, jako jí za svou životnost vyrobí. Nové plastové solární články nabízí jednoduchou výrobu a dobré mechanické vlastnosti.

Zvýšená účinnost

Řada solárních článků

Vědci se výrobou solárních článků, jejichž základem je nějaký druh polymeru, zabývají již dlouho. Zásadním problémem je nízká účinnost. U nejběžnějších článků se pohybuje kolem 10-ti % a u těch nejdražších polovodičových dosáhne až 30 %. Oproti tomu dnešní plastové se stěží blíží ke dvěma procentům. Nyní se podařilo vylepšit technologii výroby založenou na polymeru 3-hexyltiofenu a metano-fullerenech (fullereny s navázanými molekulami metanu) tak, že články dosáhnou účinnosti 4,4 %. Stále je to málo, ale vzhledem k tomu, že výroba je stále levná, bude dosaženo nižší ceny za kilowatt výkonu než u článků s vyšší účinností. Konkrétní ceny ani přesné srovnání se stávajícími technologiemi není zatím k dispozici.

Solární články všude, kam se podíváte

Velkou předností plastových solárních článků je ohebnost. Můžeme s nimi pokrýt tvarově složitý povrch auta, střechy budov, a dokonce je zabudujeme do našeho oblečení, kde potom budou dodávat energii pro řadu elektronických zařízení, která nosíme s sebou. Jak jsem již zmínil, zásadní je, zda energie články vyrobená za dobu jejich životnosti bude výrazně vyšší, než ta spotřebovaná pro jejich výrobu. Zároveň s tím musí být cena na takové úrovni, aby se jejich použití vyplatilo alespoň jako pomocný zdroj elektřiny v síti. Solární energie by při masovém rozšíření pokrývala základní spotřebu, energetické špičky a zamračené počasí by kryly především atomové elektrárny doplněné vodními a přečerpávacími.

Vývoj solárních článků jde rychle dopředu. Nedávno jsem psal o solárních článcích ze špinavého křemíku, výzkumníci také zkoušejí výrobu naprašováním a velkou perspektivu mají barvivové solární články. Při takto rychlém pokroku se solární energie stane již brzy běžnou součástí našich životů ve větším měřítku než na kapesních kalkulačkách.

Další články speciálu Energetická krize:

Napsal Martin Srubar v 12:05 | Komentáře (499)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Inteligence samoreplikujících se robotů
Novější příspěvek: Vstřikování vody do motoru

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.