Skok na obsah

Techblog > Technologie > Největší umělý diamant má 10 karátů

[CNW:Counter] TOPlist
1. 6. 2005 - Technologie

Největší umělý diamant má 10 karátů

Podařilo se vytvořit největší umělý diamant vážící 10 karátů (odpovídá dvěma gramům). Dosud se dařilo vyrábět diamanty tří karátové. Stane se tak diamant běžnou surovinou jako je nyní křemík?

Nová metoda pro největší diamant

Jednoduchý pětikarátový výbrus největšího diamantu
Jednoduchý 5-ti karátový
výbrus největšího 10-ti
karátového diamantu
Credit: Carnegie Institution

Umělé diamanty se vyrábí dvěmi metodami. Jeden okruh metod je HPHT a další způsob se nazývá CVD. Při HPHT se diamanty tvoří za vysokých teplot a tlaků, kdežto CVD je metoda "kondenzace" par na vhodném podkladu (známá mimo jiné z výroby nanotrubek), kterým je zde přímo diamant. Největší diamant byl vyroben vylepšenou metodou CVD. Vědci nám neprozradí, jakým způsobem metodu vylepšili, nelze tudíž říct, v čem spočívá její novost. Běžně je směs vodíku s metanem bombardována nabitými částicemi nebo přímo plazmou. To vyvolá složitou chemickou reakci a následně déšť uhlíku dopadající na podklad, kde ztvrdne ve formě diamantu.

Diamant s ideálními vlastnostmi

Vyrobený diamant je nejen velký, ale také velmi kvalitní. Diamanty vyráběné způsobem HPHT bývají žluté a z CVD hnědé (někdy též žluté a rekordně tvrdé). Největší diamant je ovšem čirý. Může se tak uplatnit v optických zařízeních nebo špercích, kde je zabarvení ke škodě věci.

Rychlá výroba diamantu

Deseti karátový diamant v surovém stavu - kvádr
Deset karátů diamantu
v surovém stavu
Credit: Carnegie Institution

Největší diamant se vyráběl rychlostí jedné desetiny milimetru za hodinu. Je možné jít až na 0,3 mm/hod a teoreticky až na 1 mm/hod. Tím se otevírá cesta k širšímu využití diamantu ať už jako náhradě křemíku v procesorech (metoda CVD je k tomu velmi vhodná), v levnějších nástrojích pro obrábění nebo se diamant (v briliantovém výbrusu) může stát i plebejským šperkem.

Napsal Martin Srubar v 22:31 | Komentáře (5)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Airbus A380
Novější příspěvek: Hologramy – mapa Prahy velká 3 mm

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.