Skok na obsah

Techblog > Technologie > Inteligence samoreplikujících se robotů

[CNW:Counter] TOPlist
10. 10. 2005 - Technologie

Inteligence samoreplikujících se robotů

Jak moc budou inteligentní nanoroboti? Bude řízení strojů schopných na molekulární úrovni vyrobit z čehokoliv cokoliv složité? První výzkumy ukazují, že to může být jednodušší, než jsme si mysleli.

Řízení založené na náhodě

Roboti poletující na vzduchovém polštáři a tvořící zadané útvary
Roboti poletující na vzduchovém polštáři a tvořící zadané útvary
Credit: MIT

I když to zní neobvykle, při ovládání velkého množství jednotlivých zařízení se osvědčuje spíše kontrolované využití náhody než přesné příkazy. Nedávný výzkum opět ukázal, že když se základním stavebním jednotkám nanorobotů naprogramují jednoduchá pravidla toho s kým a jak se mohou spojit a umožní se jim náhodný kontakt (zde realizovaný náhodným pohybem na vzduchovém polštáři), bez problému se po čase "naprogramovaný" stroj vytvoří v takovém počtu, kolik dílů (základních stavebních jednotek) je dodáno jako výchozí surovina.

Samoreplikující se roboti

Krychlová základní stavební jednotka samoreplikujícího se robota
Základní stavební jednotka samoreplikujících se robotů
Credit: Cornell University

Technologie robotů, kteří jsou schopni vytvořit kopii sama sebe – "množit se" exponenciálně rychle, se testuje na makroskopických robotech. Vědci začátkem tohoto roku vytvořili takové, jejichž jedinou funkcí je zatím pouze zkopírovat sama sebe. Skládají se z krychlí tvořených dvěmi otočně spojenými čtyřstěny. Jednotlivé krychle se umí spojit i rozpojit a otáčet se. Jak funguje replikace, si můžete prohlédnout na videu (wmv 5,5 MB). Robot mi připomíná hračku – hada z kvádrů s trojúhelníkovou podstavu, ze kterého šlo složit míč a různé další tvary.

Hejna robotů

Zdá se, že hejna robotů budou v budoucnosti nejúspěšnějším typem strojů. Výroba velkého množství stejných dílů, které programově sestavíme v jednoúčelové stroje je mnohem jednodušší, než specializovaná výroba těchto strojů. Vylepšení se snadno mohou odehrávat na úrovni výměny základních stavebních jednotek za provozu a případnou změnou jejich programování. Tato struktura přinese i snadnou opravitelnost a faktickou nezničitelnost zařízení, která pro výrobní firmy nebude znamenat ztráty, protože základní jednotky robotů budou pro opravy vždy nutné.

Fakt, že se tímto typem robotů zabývá NASA a plánuje jimi zkoumat vzdálené planety, je dobrým signálem pro vývoj. Základní a zatím nevyřešenou otázkou je kvalitní zdroj energie pro roboty. Po jejím vyřešení už nic nebude bránit využití hejn robotů všech velikostí v jakýchkoliv oblastech lidské činnosti.

Napsal Martin Srubar v 11:16 | Komentáře (75)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.