Skok na obsah

Techblog > Technologie > Beton vyčistí znečištěné ovzduší

[CNW:Counter] TOPlist
11. 8. 2005 - Technologie

Beton vyčistí znečištěné ovzduší

Ve městech je mnoho betonových budov a taky mnoho znečištění. Dáme-li to dohromady, může nám vzniknout čisté ovzduší. Je to jednoduchý způsob, jak vyčistit centra měst od zplodin automobilů.

Zázračný oxid titaničitý

Moderní kostel se samočisticím povrchem
Moderní kostel se samočisticím
povrchem z oxidu titaničitého

Běžně používaný oxid titaničitý (TiO2) je tou zázračnou substancí, která čistí ovzduší i sama sebe. Je fotokatalytický, což znamená, že další látky v jeho blízkosti a za působení UV záření velmi snadno reagují. Mohou spolu reagovat i takové látky, které by to jinak ani nenapadlo. Je tak možné, aby se na čistícím povrchu odehrály reakce podobné jako v katalyzátoru auta.

Budou čistit všechny stěny domů?

Jak by to dopadlo, kdybychom na všechny povrchy domů nanesli čistící povlaky? Zásadní vliv na ovzduší by to nemělo. Plocha všech budov se sice zdá obrovská, ale aktivní by byla pravděpodobně jen její menší část. Díky viskozitě vzduchu se jeho tenká vrstva drží stále při povrchu jakýchkoliv materiálu, jen velmi malé množství vzduchu je s ním v přímém kontaktu. Proto katalyzátory mají pórovitou strukturu a spaliny kolem nich nuceně proudí. Díky tomu je katalýza dostatečně účinná. Plocha pórovitého katalyzátoru v autě, nebo hrst nějakého práškového katalyzátoru může mít plochu stěn malého obytného domu. Takže tudy cesta nevede. Budeme muset hledat cestu spíše snižováním emisí zakázáním vjezdu aut do center měst nebo povinným ekologickým pohonem.

Superhydrofobní a superhydrofilní povrchy

Práškový oxid titaničitý
Práškový oxid titaničitý

Superhydrofobní (voda se po nich kutálí) a superhydrofilní (voda je smáčí) povrchy s vrstvou oxidu titaničitého jsou však pro městskou zástavbu zajímavé. Superhydrofilní skla jsou již dnes k dispozici. Nečistoty, které se na nich usadí, se UV zářením rozloží a při dešti se díky hydrofilitě povrchu snadno spláchnou. Nemusíte tak mýt okna. Také omítka s oxidem titaničitým (součást titanové běloby) se čistí sama.

Městské ovzduší snadno nevyčistíme, ale nové materiály nám ulehčují práci a zkrášlují města už nyní. Co bude, až přijde průhledný beton?

Další informace

Napsal Martin Srubar v 23:59 | Komentáře (9)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice. Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.