Skok na obsah

Techblog > Speciály > Energetická krize

CNW TOPlist

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.

Úsporné žárovky

Přesto, že se úsporné žárovky prodávají již mnoho let, stále si nenašly cestu do všech domácností. Jaké za tím stojí důvody? Má smysl je kupovat, když jsou mnohem dražší? Tento článek se pokusí ukázat, kdy a komu se vyplatí a zda se vyšší pořizovací cena někdy vrátí.
Publikováno 9. 1. 2006 - 23:55 | Komentáře (107)

Vstřikování vody do motoru

Budeme moci jezdit konečně pouze na vodu? Objev z počátku minulého století zvyšuje výkon dnešních špičkových motorů. Proč se nedočkal většího rozšíření?
Publikováno 7. 1. 2006 - 14:31 | Komentáře (10)

Plastové solární články s vyšší účinností

S pomalu docházejícími zásobami fosilních paliv musíme hledat lepší obnovitelné zdroje energie. Jedním takovým jsou solární články. Jejich výroba je obvykle drahá a spotřebuje se jí zhruba stejně energie, jako jí za svou životnost vyrobí. Nové plastové solární články nabízí jednoduchou výrobu a dobré mechanické vlastnosti.
Publikováno 17. 10. 2005 - 12:05 | Komentáře (14)

Vodík vyrobíme v autě a budeme tankovat vodu

Nová technika uchování sluneční energie nám umožní tankovat do auta vodu. Vodík si z ní vyrobíme přímo v motoru. Čerpací stanice se stanou minulostí a do auta budeme házet zinkové tablety.
Publikováno 13. 9. 2005 - 23:51 | Komentáře (71)

Palivové články pro přenosná zařízení

Nový objev umožní miniaturizaci palivových článků do té míry, že je budeme moci využít v mobilních telefonech, noteboocích, fotoaparátech atp. Z jednoho decilitru paliva vyrobíme 200 litrů vodíku.
Publikováno 30. 8. 2005 - 23:09 | Komentáře (6)

Solární články ze špinavého křemíku

V době blížící se energetické krize se stupňuje zájem o alternativní zdroje energie. Mezi ně patří i solární články. Základní surovinou pro jejich výrobu je zcela čistý křemík. Ten je však velmi drahý. Méně čistý křemík má nevhodné vlastnosti. Nyní vědci přišli na to, jak i špinavý křemík v solárních článcích využít.
Publikováno 22. 8. 2005 - 13:40 | Komentáře (2)

Těžba ropy na Aljašce asi projde

Prezident USA G. W. Bush podepsal energetický zákon, který umožní těžbu ropy na Aljašce. Musí jej ještě schválit senát. To může být problém, jelikož díky obstrukcím ze strany odpůrců těžby v národním parku je pro schválení zákonu nutné získat 60 hlasů ze sto členného senátu namísto prosté většiny. Zdá se, že republikánská administrativa nakonec použije praktiky našich poslanců.
Publikováno 15. 8. 2005 - 00:22 | Komentáře (11)

Kanada je nová ropná velmoc

S tím jak jdou ceny ropy nahoru, hledají aktivněji i nová naleziště. Najít obyčejnou ropu je už obtížné, ale když vezmete zavděk asfaltem, najednou se z Kanady stane ropná velmoc s největšími zásobami ropy na světě. Jak je to možné? Může za to bitumen.
Publikováno 3. 8. 2005 - 23:24 | Komentáře (8)

Slunečnicový olej pro výrobu vodíku

Britští vědci objevil další způsob, jak získat vodík z obnovitelného zdroje. Vodík ze slunečnicového oleje získali tak, že jím prohnali horkou páru. Pomohl jim k tomu také nějaký katalyzátor.
Publikováno 25. 8. 2004 - 20:30 | Komentáře (9)
Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.