Skok na obsah

Techblog > Kosmonautika > Saturn se točí pomalu

[CNW:Counter] TOPlist
30. 6. 2004 - Kosmonautika

Saturn se točí pomalu

Saturn
Credit: NASA

Sonda Cassini při svém pozvolném přibližování k Saturnu zjistila, že se točí pomaleji, než by měl. Když byly u Saturnu na návštěvě sondy Voyager 1 a 2, změřily, že jeho den trvá 10 hodin 39 minut a 24±7 sekund, zatímco dnešní měření nasvědčují tomu, že trvá 10 hod 45 min 45±36 sekund. To je opravdu zvláštní, protože si nedovedu představit sílu, která by dovedla takovou obrovskou rotující hmotu zpomalit.

Jak se měří doba rotace

Samotné měření doby rotace není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Jak změříte dobu rotace plynové koule? Těžko. V atmosféře Saturnu vanou silné větry různými směry, takže jakákoliv oblaka, která bychom chtěl sledovat se pohybují rychlostí, kterou nemůžeme přesně určit (Zvlášť tehdy, když neznáme rychlost rotace Saturnu.) a tudíž optické sledování a hlídání "až se jednou otočí" je buď nepřesné nebo nemožné. Takže jak?

V jádru Saturnu jsou nabité částice, jejichž pohyb řídí rotace Saturnova magnetického pole. Teď už vás jistě napadne, že s jejich pomocí budeme schopni změřit, jak rychle magnetické pole Saturnu rotuje. Nabité částice přitom, jak s nimi magnetické pole točí, vytvářejí radiové vlny (na frekvencích mezi 100 – 200 kHz). Jistě to není radiový zdroj všesměrový – to bychom opět nic nezměřili – nýbrž jeho intenzita je v různých směrech různá. Přiznám se, že mi není jasné proč. No a když takovému radiovému vysílání nasloucháte dost dlouho (nebo tatáž stránka s animovaným a ozvučeným Saturnem – nutná Java), zjistíte, že v určité periodě se vyskytují maxima intenzity a prohlásíte, že doba mezi jednotlivými maximy je doba rotace magnetického pole Saturnu a i celé planety.

Proč se Saturn zpomalil?

To nikdo neví. Je velmi pravděpodobné, že nejde o zpomalení Saturnu jako takového. Vědci se domnívají, že se vnější část planety může točit jinou rychlostí, než jádro s nabitými částicemi.

Změny v magnetických polích planet docela neobvyklé. Pro naše Slunce je to běžné a dokonce to může hrozit i Zemi. Je to něco trochu jiného, ale i takové šestiminutová odchylka rotace Saturnu nám může připomenout, že klidný ochranný štít magnetického pole naší Země není až tak samozřejmý.

Napsal Martin Srubar v 23:52 | Komentáře (3)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Vyletí balón do 60-ti kilometrů?
Novější příspěvek: X-43A překonal Mach 10

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.