Skok na obsah

Techblog > Fyzika > Kapalina, která ztuhne při zahřátí

[CNW:Counter] TOPlist
26. 9. 2004 - Fyzika

Kapalina, která ztuhne při zahřátí

Je zajímavé, že zažité pravidlo o tom, že kapalina po ochlazení tuhne nemusí platit vždy. Zdá se, že vodíkové můstky nás opět překvapují.

Vodní led

Vědci objevili roztok látek, který se chová skutečně neobvykle. Když je zahřátý na teplotu mezi 45 a 75 °C, tak je v tuhém stavu, když je chladnější, tak v tekutém. Složky roztoku mají být obyčejné organické sloučeniny. Jejich názvy na laika tak triviálně nepůsobí. Jsou to α-cyclodextrine, 4-methylpyridin a v neposlední řadě oxid vodný občas se vyskytující pod názvem voda. V tekutém stavu je tento mix čirý, v tuhém (po zahřátí) mléčně bílý.

Toto zvláštní chování vědci zdůvodňují významným podílem dříve zmíněné vazby vodíkovými můstky na celkových vazebných silách mezi molekulami. Vodíkové můstky mohou, mimo jiné, za to, že voda v řekách a rybních nezamrzá od spodu a tím umožňuje vodním živočichům přežívat a kdybych chtěl být velkolepý, napsal bych, že by bez ní ani běžný život nevzniknul. Proč? Protože voda má nejnižší nejvyšší hustotu při 4 °C nad nulou, tudíž když ji ochlazujeme pod tuto hranici, je chladnější voda lehčí a stoupá nahoru namísto toho, aby klesala dolů.

Tuhnutí při zahřátí je zatím spíše kuriozitou a konkrétní využití není. Jestli by někdo chtěl mít námitky k novosti jevu s poukazem na vytvrzování různých plastů, měl by si uvědomit, že jev, o kterém informuji je vratný – můžeme ohřívat (tuhnout) a ochlazovat (kapalnit) kolikrát chceme, což je u plastů nemožné.

Napsal Martin Srubar v 22:59 | Komentáře (62)
Dočetli jste článek? A co nyní?
Pokračujte třeba čtením starších či novějších článků na obdobná témata v této rubrice.

Starší příspěvek: Záhadná turbulence
Novější příspěvek: Magnetické pole zvyšuje bod tání vody

Nebo se podívejte na titulní stránku, co je nového. > Přejít na titulní stránku
Pokud máte čas a chcete si počíst, doporučuji archív. > Přejít na archív
Jestli vás zajímá něco konkrétního, vyhledejte si na Techblog.cz právě to své téma.

Weblog pro ty, které zajímá věda a technika.

Téma…

Časopis 21. století

Časopis 21. století
Časopis 21. století je nejznámější a nejoblíbenější vědecko-technický časopis. Na čem je ale založena jeho popularita? Z velké části jsou v něm obsaženy nesmysly. Jde o záměr nebo je to pouze neschopností autorů? Upřímně řečeno, co by odborník získal tím, že by v něm publikoval?
13. 8. 2004
Speciály…

Energetická krize

Energetická krize
Za dveřmi je energetická krize. Co budeme dělat, až dojde ropa a další fosilní paliva? Sledujte vývoj alternativních druhů energie a pohonů a hledání nových ropných nalezišť.